Login

Проект на Австрийската MED-EL компания

В конкурса, наречен “Ideas for Ears – Идеи за уши” и при подадени над 240 проекта от деца-изобретатели от цял свят, конкурсната комисия по оценяване бе изправена пред предизвикателството да избере най-добрите открития на земното кълбо.

Можем с гордост да съобщим имената на следните деца – изобретатели, които ще бъдат наградени с посещение на централата на MED-EL в Инсбрук, Австрия, за да видят къде са разработени откритията, които помагат на хората, живеещи със загуба на слуха.

Поздравления за победителите в конкурса:

Александър от Флорианополис, Бразилия

Ейвъри от Чикаго, Съединени американски щати

Арвен и Катарина от Горна Бавария, Германия (колективно участие)

Джейкъб от Оксфордшир, Англия

Оливия от Окланд, Нова Зеландия

Паркър от Канзас, Съединени американски щати

Училище Утендорф от Залцбург, Австрия

Сега нека научим за изобретенията, които спечелиха наградите за децата-изобретатели!

Александър от Флорианополис, Бразилия

Александър разработи 7 приложения за смартфони, всички с цел да подобрят живота на хората с кохлеарни имплантанти. Някои от основните акценти на неговите изобретения са MED-EL MIC, приложение, което се активира в шумна среда, за да отдели шума при изравняване на звука, когато човекът с кохлеарен имплант има нужда от по-добра отчетливост на говора. Той паралелно с това изопбретява и MED-EL Voice – приложение, чрез което можете да получите достъп чрез гласова команда и така да се улесни живота на хората със загуба на зрение, които също имат имплантанти.

Дебора, майката на Александър казва, че когато му съобщили, че е едно от децата, спечелили конкурса, той бил истински щастлив: “Това е най-хубавият подарък, който някога съм получавал, тъй като винаги съм мечтал да знам къде е създаден моят имплант и как те са произведени, не мога да спра да говоря за нови изобретения, които искам да създам за MED-EL. Направих това изобретение, за да подобря и улесня живота на хората с увреден слух, така че те да имат възможност да водят живот без ограничения поради нарушенията на слуха им”- казва Александър

Ейвъри от Чикаго, Съединени Американски Щати

Изобретението на Ейвъри се нарича C.I.B.E.  разширение за батерия за  кохлеарен имплант, което той изобретил, за да помогне на своята малка сестра Ракел.

“Бях изумен, че моето изобретение е сред победителите в състезанието на MED-EL. Моята малка сестра носи кохлеарен имплант. Той помага да чува, но батерията е твърде голяма зад нейното малко ухо. Исках да проектирам нещо, което да улесни деца като нея да го носят”- казва Ейвъри.

Арвен и Катарина от Горна Бавария, Германия (колективно участие)

Арвен от “Хершинг ам Амерзее” и Катарина от Aндекс изобретиха 3D очила със специални субтитри за хора с увреден слух. Говорният текст се движи в долната част на очилата.

“Проектът ми хареса веднага, защото обичам да помагам на хората и ми харесва да експериментирам. И, разбира се, ние много обичаме да печелим награди. Ето защо, заедно с моята приятелка от училище Кати, създадохме това малко “Кино за хора с увреден слух”. Обичам да ходя на кино и е жалко, че хората с увреден слух не могат да се забавляват и чрез звука, а само чрез картината”- казва Арвен

“Проектът наистина ми хареса много, защото искам да помогам на глухите хора. В ежедневието си се старая да съм полезна. Тази идея ни дойде, защото самите ние обичаме да ходим на кино и идеята ни споходи на последната прожекция, която гледахме заедно “- добавя Катарина.

Джейкъб от Оксфордшир, Англия

Изобретението на Джейкъб е чуващи очила, които помагат на хората със загуба на слух, като им помагат да видят неща, които не могат да чуят.

Майката на Джейкъб Ейми казва, че е удоволствие за нея той да бъде избран за победител, а той вече е намислил някои подобрения на своето изобретение!

“Аз много обичам процесът на изобретяване. Исках да измисля страхотно устройство, което да помогне на хората със загуба на слуха да опознаят за звуците, които ги заобикалят – да могат да се интегрират и същевременно да се пазят от опасностите, които не могат да чуят. Аз съм силно развълнуван, че ще мога да посетя фабриката за изследвания и разработки на MED-EL, да се срещна с изобретатели и да видя техните творения”-  казва Джейкъб

Оливия от Окланд, Нова Зеландия

Оливия е изобретила редица решения в помощ на хората, живеещи с загуба на слуха, наречени MED-EL – Магията на слуха. Когато бе обявена за победител в състезанието, Оливия каза: “Почувствах се толкова щастлива, че дори щях да се разплача. Аз съм наистина развълнувана и очаквам да посетя фабриката на MED-EL. Избрах тези неща, за да помогна на хората да живеят по-добре, защото ако стане пожар, например, как ще разберат или как ще се събудят от будилника сутрин. Очаквам с нетърпение следващата година, когато е насрочено пътуването ми!”- казва Оливия.

Преди да излети за Австрия, майката на Оливия – Алис, споделя вълнението на дъщеря си за предстоящото пътуване: “Оливия приключи с приготовленията на багажа си днес. Много е развълнувана! Оливия ми каза тази вечер преди да заспи: Това ще е най-хубавото ми пътешествие, мамо!”- казва Алис

Паркър от Канзас, Съединени американски щати

Визията на Паркър не само създава решение за живота при загуба на слуха, вместо това цели да го излекува напълно. Той е вдъхновен от малкия си брат Картър и майка си Трейси, които са със загуба на слуха. Теорията за излекуване на загуба на слуха според Паркър включва използването на клетки от саламандър за регенериране на кохлеарните сензорни рецептори.

“Да, аз наистина обичам науката и искам да я използвам, за да помогна светът да бъде по-добро място. Моите родители научиха за този конкурс, наречен” Идея за уши “, спонсориран от MED-EL – компанията, която произвежда кохлеарните имплантанти, които майка ми и брат ми носят, за да могат да чуват. Те имат загуба на слуха и имплантите им позволяват да започнат да чуват отново, а конкурсът е мястото, където трябва да представите идеи, които ще улеснят живота на хора като тях. Помислих, че най-добрият начин да направите живота на близките си по-лесен е чрез лечение на самата загуба на слух“ – казва Паркър.

Училище Утендорф от Залцбург, Австрия

Класът от училище Утендорф представи редица иновативни концепции при загуба на слуха, включително ръкавица за говорене и писане, вибрираща мантия, която предупреждава, когато идва автомобил отстрани, звуково ухо, в което човек може да говори, а кабели го свързват със слушалки, които активират мозъка и чуващо куче, което предоставя на жестомимичен език информация за хората с увреден слух.

Моите ученици бяха изумени, че има деца, които не чуват абсолютно нищо – дори шумоленето на листа”, казва Елизабет, която преподава на победителите от Утендорф. Всички до едно от децата искаха да помогнат. Те бяха толкова ентусиазирани, че дори всеки ден носеха от в къщи, кой каквото може да намери.