Вход

Първа педиатрична оториноларингологична конференция.

Нови концепции при лечение на тонзилитите представиха водещи български  оториноларинголози 

Кръгла маса по темата инициира Алпен Фарма Българияна международна медицинска конференция

 

От 1 до 3 декември 2017 г. София бе домакин на Шестата Българо-италианска ринологична среща и Първа педиатрична оториноларингологична конференция. Двете събития се проведоха под егидата на Европейската ринологична асоциация и Европейско сдружение по детска оториноларингология, както и на Българското сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия.

Поканените 35 международни гост-лектори от 18 държави бяха водещи лидери, диктуващи новостите при диагностиката и лечението на уши-нос-гърло заболяванията в Европа и света. Темите, които бяха засегнати, са изключително актуални: от вродени аномалии на ларинкса при новородени, ранен слухов скрининг, поставяне на кохлеарни импланти – трудни и редки клинични случаи, отити и риносинуити в детската възраст до нови оперативни техники в областта на ринопластиката, усложнения и правилен подход при лечението на хроничния риносинуит.

В рамките на събитието се проведе и кръгла маса, дискутираща съвременните концепции на лечение на рецидивиращите тонзилити с хомеопатичното лекарство Тонзилотрен. В нея участие взеха проф. д-р Румен Бенчев, председател на Българско национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия, проф. д-р Диляна Вичева, председател на Българското ринологично сдружение, доц. д-р Марио Милков, оториноларинголог в гр. Варна и доц. д-р Христо Златанов, началник на отделение в УНГ клиниката на Военномедицинска академия (ВМА) в гр. София.

На срещата бяха изложени проблемите, свързани с възпалителните процеси на тонзилите, с акцент върху рецидивиращите тонзилити и начините, по които биха могли да се терапевтират.

Модераторът на сесията, проф. д-р Бенчев, накратко припомни основните функции на тонзилите.

Имунологична функция на тонзилите, която е свързана с продукцията на интерферони, цикотини, лизозими, които участват в продукцията на антитела и формиране на клетки на имунната памет. Те играят важна роля във формирането на локалните общи защитни реакции на организма, в продукцията на T- и B-лимфоцити при формирането на лимфоцитите;

Нервно-рефлекторната функция на тонзилите – те имат връзка и с други вътрешни органи.

Проф. д-р Бенчев разгледа и основните причинители на тонзилити и фарингити: “Най-често причините, които могат да доведат до тези заболявания, са вирусните инфекции. В 70-80% от случаите при острите състояния става дума за адено, рино и Епщайн-Бар вируси. Само при около 20-30% в началото може да е налице бактериална инфекция, като тя най-често е причинена от бета-хемолитичен стрептокок от група А, който води до т. нар. „стрептококов тонзилит”.

Проф. д-р Бенчев подчерта, че когато е налице вирусен тонзилит, промените, които настъпват в небните тонзили, водят до инвазия инвазия на бактерии, която е вторична, т.е. един вирусен тонзилит може да премине в бактериален, което задължително налага лечение с антибиотици.

Любопитен факт е, че тонзилофарингитите, причинени от бета-хемолитичен стрептокок, са по-чести при деца между 5-15 години. Статистиката сочи, че вирусният причинител засяга хора във всички възрасти, а хроничният тонзилит е най-разпространен във възрастта между 16 и 20 години.

Какви са изискванията към основните препарати за лечение на тонзилофарингити?

„Първото изискване е да разполагаме с препарат, който да има изразено противовъзпалително действие. Едва 20% от случаите са бактериални тонзилофарингити, т.е. тонзилофарингитното лечение не трябва веднага да стартира с антибактериална терапия. Тъй като в случая става въпрос за имунологичен лимфен орган, друго изискване към препаратите, използвани за лечение на тези случаи, са да имат лимфотропно и имуномодулиращо действие. Трябва да се стремим да подобрим качеството на живот на нашите пациенти и да предложим такова лечение, което да има отличен профил на безопасност.

Лекарството, което отговаря на всички критерии за терапия и лечение на остър и хроничен тонзилит, увеличени тонзили и във време на възстановителния период след тонзилектомия, е Тонзилотрен. Той е и единственият препарат у нас за профилактика на рецидивиращ тонзилит. Тонзилотрен е 5-компонентен хомеопатичен медикамент, подходящ за възрастни и деца над 2 години.

Тонзилотрен покрива основните терапевтични цели, а именно: има противовъзпалително действие, което води до бързо облекчаване на симптомите. Има обезболяващо действие, с което подобряваме качеството на живот на пациента, като намаляваме интензивността и продължителността на болката. Има имуностимулиращо действие, което е важно, за да не се получават бактериални усложнения от супер инфекция с различни бактериални причинители, и възстановява физиологичната структура на тонзилите”, заяви проф. д-р Бенчев.

Участниците в кръглата маса запознаха присъстващите в залата медицински специалисти с последните клинични изследвания, доказващи ефективността на Тонзилотрен при остри и хронични тонзилити.

В едното от тях, представено от доц. д-р Христо Златанов,  участие взимат 1368 възрастни и лица от 6 до 35-годишна възраст, като критериите са остър или обострен хронично рецидивиращ тонзилит, без антибиотично лечение и без прием на други хомеопатични и фитопрепарати. Терапията в острата фаза е в рамките на 14 дни. Пациентите са приемали по 1 таблетка Тонзилотрен на всеки час, максимално до 12 таблетки дневно, до подобрение на симптомите. Поддържащата дозировка е 1-2 таблетки 3 пъти на ден в зависимост от възрастта на пациента (при деца – 1 таблетка, при възрастни –  2 таблетки 3 пъти на ден). За предотвратяване на рецидиви са прилагани допълнителни 6 седмици – 3 пъти по 1 таблетка. На шестия ден от курса на лечение се наблюдава рязко намаляване на типичните за тонзилита симптоми – затруднението в преглъщането, болката, саливацията, хиперемията. На 14-ия ден е отбелязано почти пълно изчезване на  всички симптоми. След 14-дневното лечение с Тонзилотрен 98,3% от пациентите са без оплаквания, имат значително или умерено подобрение на оплакванията. При хронично рецидивиращи тонзилити 78,7% са без оплаквания след лечение с Тонзилотрен. Всичко това доказва, че при навременно стартиране на лечението резултатността е изключително висока.

Доц. д-р Златанов акцентира и върху личния си, почти 10-годишен клиничен опит, с лекарството. „Силата на Тонзилотрен е в началната фаза на катаралното възпаление. Там той успокоява болката, води до мобилизиране на локалните имунни сили на тонзиларната лигавица, за да не се стига до преминаване в бактериална фаза на инфекцията. При хроничния тонзилит най-голямата сила на Тонзилотрена е, че води до разреждане на рецидивите. При системна употреба на Тонзилотрен в правилна дозировка и достатъчно дълго време постигаме такова разреждане на рецидивите, че отпада правилото за тонзилектомия – не натрупваме достатъчен брой заболявания за една година, за да вземе хирургът решение за хирургична намеса.”

Доц. д-р Марио Милков представи резултатите от съвместно проучване с Алпен Фарма за ефективността на Тонзилотрен при 30 пациенти след тонзилектомия и аденотoнзилектомия. Изследването е проведено в  УМБАЛ „Света Марина” в гр. Варна, в него участие са взели 30 пациенти на възраст 4-36 години.

„Във Варна, както и на много места в България, за отстраняване на тонзилите все по-често се използва коблацията. Съвместно с тази техника и Тонзилотрен следоперативните усложнения и болковият синдром бяха изключително намалени. В резюме мога да кажа, че контролът на 3-я, 7-ия и 14-ия ден показва изключително положителни резултати. Освен това категорично заявяваме, че Тонзилотрен може да се приема както в ранната детска възраст, така и от възрастни през целия зимен сезон”, разказа доц. д-р Милков. И добави, че според проучване, започнало през последните 2 години при деца с хипертрофични тонзили, които са приемали продължително време Тонзилотрен, се наблюдават отлични резултати.

Проф. д-р Диляна Вичева спря вниманието  върху клинично проучване, проведено в Германия, Украйна и Испания в периода януари 2013-април 2015 г. Изследването е обхванало 265 пациенти с хроничен тонзилит на възраст 6-60 г. Критерий за поставянето на диагнозата е „поне 3 остри инфекции на гърлото за последните 12 месеца” или „минимум 2 пъти годишно остри инфекции на гърлото за последните 2 г.”. Пациентите са разделени на 2 групи. Лечението на първата включва само конвенционална терапия на симптомите (локални антисептици и/или анестетици за гърло, антибиотик в случай на остра инфекция и др.). При втората група към конвенционалното симптоматично лечение е включен и приемът на Тонзилотрен – 3 периода на лечение с продължителност до 8 седмици, следвани от период от 8 до 12 седмици без лекарството. Децата до 12 г. са приемали 3х1 табл. дневно, а пациентите над 12 г. – 3х2 табл.на ден. Резултатите от проучването са категорични, че 3 курса на прием на Тонзилотрен в годината, с 3х1 табл. на ден води до 3 пъти по-малко остри инфекции на гърлото, 3 пъти по-малко антибиотици и 3 пъти по-добро качество на живот.

„Ефективното действие на Тонзилотрен се дължи на уникалната комбинация от петте му компонента, които асистират на организма да премине спокойно през патогенезата на ангината и на тонзилофарингита. Атропинум сулфурикум променя генната експресия на рецептори, които са отговорни за болката. Хепар сулфурис стимулира реакцията на имунните клетки спрямо различни вируси и най-вече гноеродна бактериална флора. Калиум бихромикум всъщност дава сигнал в организма за такава промяна на имунната система, която да доведе до справяне с бактериална и вирусна флора, произвеждащи гъсти налепи и секрети. Силицея е лекарство, което помага за разнасяне на гноен ексудат в междуклетъчното пространство, когато няма изходно отвърстие. А Меркуриус солубилис от 200 години е една от най-широко прилаганите хомеопатични монокомпонентни съставки, които се справят с огромната интоксикация при познатата картина на гнойната ангина”, обобщи д-р Нонна Петрова, директор на Алпен Фарма България.